Κυριακή 10 Μαΐου 2015

Η κυβέρνηση έχει ζητήσει την παραίτηση Στουρνάρα αλλά δεν παραιτείται




Μείζον θέμα με τις διαρροές, τι απαντά η ΤτΕ

Μεθοδεύεται εδώ και πολύ καιρό η απομάκρυνση Στουρνάρα από την ΤτΕ


Υπονομευτικές διαρροές κατά της κυβέρνησης προς συγκεκριμένα ΜΜΕ και παράγοντες στις Βρυξέλλες, φεύγουν από τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος (ΤτΕ) Γιάννη Στουρνάρα με στόχο να παρουσιάσουν την εικόνα μιας ήδη χρεοκοπημένης χώρας τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό εγείροντας μείζον θέμα και δίνοντας άριστη αφορμή στην Κυβέρνηση να απομακρύνει τον Στουρνάρα από την ΤτΕ.

Αξίζει να αναφερθεί ότι εδώ και εβδομάδες η κυβέρνηση έχει ζητήσει την παραίτηση Στουρνάρα από την ΤτΕ αλλά ο ίδιος δεν παραιτείται και με αφορμή τις διαρροές από την ΤτΕ δίνεται μια άριστη αφορμή για την απομάκρυνση – απομπομπή Στουρνάρα.

Να αποδοθούν ευθύνες αν ισχύουν οι πληροφορίες λέει το Μαξίμου και καλεί τον Στουρνάρα να διαψεύσει τα δημοσιεύματα περί «εσωτερικής μονταζιέρας».

Σύμφωνα με δημοσίευμα από την επιστολή προκύπτει ότι και στην Ελλάδα, όπως και στις Βρυξέλλες, λειτουργεί εσωτερική «μονταζιέρα» και ένα από τα «ορμητήριά» της είναι το γραφείο του διοικητή της ΤτΕ.

Μέσω αυτής προσφέρεται επιχειρηματολογία σε δημοσιογράφους προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος, η πρώτη κυβέρνηση της Αριστεράς να αποτελέσει απλώς μια παρένθεση.

Συγκεκριμένα στην επιστολή, με ημερομηνία 6 Μαΐου και ώρα 2.12 μ.μ., που έφυγε από το γραφείο Τύπου του κ. Στουρνάρα με παραλήπτη γνωστό δημοσιογράφο, υπό τον τίτλο «ο λογαριασμός των 100 ημερών», αναφέρεται ότι:

- Η φυγή καταθέσεων που κινήθηκε σε ομόλογα του εξωτερικού ή προς τα στρώματα ανέρχεται σε 30 με 35 δισ.
- 20 με 30 δισ. η πτώση αξιών προς εισηγμένες και μη.
- 10 δισ. τα repos.
- 3 δισ. οι παγωμένες πιστώσεις του ΕΣΠΑ.
Έπρεπε να έχουμε πάρει 4 δισ. και πήραμε μόλις 1 δισεκ.
- 20 δισ. λείπουν από τα χαρτονομίσματα σε κυκλοφορία.
- Δεν μπορεί να υπολογιστεί η απώλεια στα χρεόγραφα που έχουν οι ξένοι επενδυτές.
Εχουν 70 δισ. στα χέρια τους.
- Απαξίωση των ακινήτων.
- 3 δισ. λιγότερα στην αγορά από τη μη εξόφληση των υποχρεώσεων του Δημοσίου προς ιδιώτες.
- Στη ζημιά πρέπει να προστεθεί η στάση πληρωμών των ιδιωτών προς τις τράπεζες που αύξησαν τα «κόκκινα» δάνεια.
Οι τράπεζες απέκτησαν επιπλέον πρόβλημα και ίσως χρειαστούν επιπλέον ανακεφαλαιοποίηση.
Αραγε τι έχει να απαντήσει ο προϊστάμενός του διοικητής της ΤτΕ Γ. Στουρνάρας για το συγκεκριμένο e-mail του συνεργάτη του;

Τι λέει το Μαξίμου

Το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της σημερινής «Εφημερίδας των Συντακτών» σχετικά με στοχευμένες διαρροές της Τράπεζα της Ελλάδος εναντίον της Κυβέρνησης, αν ευσταθεί, αποτελεί πλήγμα στην ανεξαρτησία της ΤτΕ.
Αυτονόητο θα πρέπει να θεωρείται ότι η ΤτΕ οφείλει να διαψεύσει τις πληροφορίες.
Σε αντίθετη περίπτωση, θα πρέπει να κινήσει τις διαδικασίες απόδοσης ευθυνών, ούτως ώστε να σταματήσουν κάποιοι στο εσωτερικό της να πλήττουν την Κυβέρνηση σε μία τόσο κρίσιμη στιγμή για τη χώρα.

Τι λέει η Τράπεζα της Ελλάδος

Oπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της Τράπεζας της Ελλάδος, «αναφορικά με σημερινό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της «Εφημερίδας των Συντακτών», από την Τράπεζα της Ελλάδος ανακοινώνεται ότι ουδέποτε απεστάλη από το γραφείο του Διοικητή Γιάννη Στουρνάρα ή από το Τμήμα Επικοινωνίας της Τράπεζας μήνυμα ηλεκτρονικής αλληλογραφίας με το περιεχόμενο που αναφέρεται στο εν λόγω δημοσίευμα».
Ποιος είναι ο πραγματικός ρόλος Στουρνάρα

Είναι πολύ πιθανό οι καταγελλίες κατά του Στουρνάρα να είναι ακριβέστατες.
Ο Στουρνάρας εδώ και καιρό υπονομεύει την κυβέρνηση, το έκανε προεκλογικά το έκανε και μετεκλογικά και εγείρεται τεράστιο θέμα ηθικής νομιμοποίησης.
Γιατί ο Στουρνάρας πρέπει να παραιτηθεί;
Γιατί δεν μπορεί να λειτουργεί ως μηχανισμός της ΝΔ και του Σαμαρά, δεν μπορεί να υπονομεύει την κυβέρνηση και δεν μπορεί να προβαίνει σε κινήσεις που πλήττουν και την ανεξαρτησία του θεσμού και την εικόνα της Ελλάδος στο εξωτερικό.

Το bankingnews στις 8 Μαίου σημείωνε:

Η κυβέρνηση έχει ζητήσει την παραίτηση του Γιάννη Στουρνάρα του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος αναφέρουν ορισμένες πηγές αλλά ο ίδιος δεν παραιτείται.
Τις τελευταίες ημέρες από 2-3 διαφορετικές πηγές αναφέρεται ότι η κυβέρνηση παρασκηνιακώς έχει ζητήσει την παραίτηση Στουρνάρα από την ΤτΕ αλλά δεν έχει τεθεί επίσημα καθώς η κυβέρνηση δεν θέλει να προκαλέσει αναστάτωση ειδικά στις σχέσεις με την ΕΚΤ.
Η κυβέρνηση ούτε το διαψεύδει, ούτε το επιβεβαιώνει ότι έχει ζητήσει την παραίτηση Στουρνάρα ενώ και η Τράπεζα της Ελλάδος δεν επιβεβαιώνει την πληροφορία αυτή.

Παρ΄ όλα αυτά οι πηγές επιμένουν ότι η κυβέρνηση έχει σχεδιάσει και μεθοδεύσει τον τρόπο παραίτησης Στουρνάρα και κατά ορισμένους μέσω της εξεταστικής επιτροπής για το μνημόνιο.
Δεν είναι σαφές πότε χρονικά θα αποκαλυφθεί η στρατηγική της κυβέρνησης, ούτε είναι σαφείς η θέση που έχει κρατήσει η ΕΚΤ.
Η ΕΚΤ δεν επιθυμεί παρεμβάσεις εξωθεσμικές στις ανεξάρτητες αρχές αλλά όπως και στην Κύπρο δεν μπορεί να αντιδράσει αν υπάρχει σχέδιο από την εθνική κυβέρνηση να προχωρήσει σε αλλαγές στην εθνική κεντρική τράπεζα.

Γιατί ο Στουρνάρας έχει τελειώσει από την ΤτΕ – Η απομάκρυνση του έχει δρομολογηθεί – Πρέπει να παραιτηθεί

Εδώ και εβδομάδες μεθοδεύεται η διαδικασία απομάκρυνσης του Γιάννη Στουρνάρα του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος.
Η απομάκρυνση Στουρνάρα είχε σχεδιαστεί προεκλογικώς από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ καθώς ο Στουρνάρας με ανεύθυνες διαρροές παίζοντας το παιχνίδι της προηγούμενης κυβέρνησης προσπαθούσε να πλήξει τον ΣΥΡΙΖΑ.
Όταν ανέλαβε την εξουσία ο ΣΥΡΙΖΑ πάλι ο Στουρνάρας λειτουργούσε ενάντια στην στρατηγική της κυβέρνησης μέχρι ότου ο Στουρνάρας και οι άνθρωποι του, οι μεταφερόμενοι από το ΥΠΟΙΚ, παρασκηνιακώς άρχισαν να πλήττουν την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στα μέσα ενημέρωσης και στις Βρυξέλλες.

Είναι ξεκάθαρο ότι ο Στουρνάρας ο οποίος ανέλαβε την διοίκηση της ΤτΕ με ανέντιμο ηθικά τρόπο, ζητώντας να εκδιωχθεί ο καλύτερος κεντρικός τραπεζίτης ο Γιώργος Προβόπουλος για να «βολευτεί» στην θέση του διοικητή, όλο αυτό το διάστημα δεν ήταν σύμμαχος αλλά εχθρός της κυβέρνησης.

Τα περί ανεξαρτησίας της θεσμικής αρχής της ΤτΕ τα ποδοπάτησε, ενώ ειδικά με τις εκροές καταθέσεων συνέβαλλε σκόπιμα στην επιδείνωση του κλίματος.
Εδώ και εβδομάδες υπάρχουν πληροφορίες ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έχει ζητήσει την παραίτηση Στουρνάρα αλλά ο ίδιος δεν παραιτείται.

Όμως οι νέες πληροφορίες για σκόπιμες διαρροές από την ΤτΕ εις βάρος της κυβέρνησης εγείρουν μείζον ζήτημα ανεξαρτησίας και μείζον ζήτημα για τον ρόλο που διαδραματίζει ο θεσμός της ΤτΕ.
Ο Γιάννης Στουρνάρας θα έχει την τύχη του Πανίκου Δημητριάδη της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου γιατί αντί να λειτουργήσει θεσμικά ήταν ο κομματικά διοριζόμενος τραπεζίτης της ΝΔ που δούλευε εις βάρος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Υποσημείωση

Ο Γιάννης Στουρνάρας και η παρέα του η φερτή από το ΥΠΟΙΚ, στο γραφείο τύπου και κάποιες κυρίες και κύριοι απέδειξαν στην σύντομη διαδρομή τους ότι λειτούργησαν με κομματικά και όχι εθνικά κριτήρια.
Η μικρότητα ορισμένων εξ αυτών ήταν τόσο έντονη που ενδεικτικά αναφέρουμε επειδή ως bankingnews.gr είχαμε υπερασπιστεί την διοίκηση Προβόπουλου, ο διοικητής αυτός εν ονόματι Γιάννης Στουρνάρας τηλεφωνούσε τους τραπεζίτης και απαιτούσε να διακόψουν τις διαφημίσεις από το bankingnews.gr.

Η μικρότητα των ανθρώπων αυτών έδειχνε και το υπόβαθρο τους, την προσωπικότητα τους και τον ρόλο τους.
Ο Στουρνάρας πρέπει να παραιτηθεί γιατί λειτουργεί με κομματικά κριτήρια εις βάρος της κυβέρνησης.
Γιατί όλο αυτό το διάστημα έχει υπονομεύσει την προσπάθεια διάσωσης της Ελλάδος
Γιατί δεν μπορεί ο πρώην υπουργός Οικονομικών των μνημονίων να είναι κεντρικός τραπεζίτης.
Ο Γιάννης Στουρνάρας πρέπει να παραιτηθεί.



























Πηγή

Πηγή: http://www.zoomblog.org/2015/05/blog-post_961.html#ixzz3ZittGH2y

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...