Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου 2023

Επιστήμονες: «Εγκαταλείψτε τα βυθισμένα χωριά»









Να εγκαταλειφθούν άμεσα από τους κατοίκους τους τα «βυθισμένα» χωριά της Θεσσαλίας προτείνουν διακεκριμένοι επιστήμονες. Οπως τονίζουν, η πλήρης αποκατάσταση των κατοικιών αυτών με όρους ασφαλείας είναι πλέον αδύνατη.

Ο καθηγητής Αντισεισμικής Τεχνολογίας Παναγιώτης Καρύδης, μιλώντας στα «ΝΕΑ», παρομοιάζει όσα συνέβησαν στη Θεσσαλία με «έναν σεισμό μεγέθους 8,5 ρίχτερ κάτω από τα θεμέλιά μας» και υποστηρίζει ότι στις πληγείσες περιοχές θα πρέπει να γίνει ένας «πολεοδομικός αναδασμός», δηλαδή να δημιουργηθούν νέοι οικισμοί για τους πλημμυροπαθείς σε άλλα σημεία, οι οποίοι θα είναι διακριτοί από τις εκτάσεις αγροτικής γης.



Την ίδια στιγμή, προβληματίζει η στατικότητα των γεφυρών στη Θεσσαλία, με τους ειδικούς να επισημαίνουν ότι καθίσταται επιτακτικός ο ενδελεχής έλεγχός τους, καθώς τα ακραία πλημμυρικά φαινόμενα είναι πιθανό να έχουν προκαλέσει διάβρωση στα θεμέλια, που δεν είναι ορατή διά γυμνού οφθαλμού.

Καρύδης: «Υγειονομική βόμβα»

«Στη συγκεκριμένη περιοχή εδώ και πολλά χρόνια έχει χρησιμοποιηθεί ως βασικό δομικό υλικό η άργιλος, κυρίως στα ωμοπλινθόκτιστα σπίτια αλλά και στα λιθόκτιστα ως συνδετικό υλικό ανάμεσα στις πέτρες. Είναι ένα πολύ καλό υλικό, και ανθεκτικό στους σεισμούς, όμως έχει μια ιδιότητα: όταν βραχεί, μετατρέπεται σε λάσπη που γλιστρά πολύ και φεύγει.

Επίσης, αργεί πάρα πολύ να στεγνώσει – κρατά το νερό για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ως εκ τούτου, τα σπίτια που βυθίστηκαν μέχρι τις στέγες ή μέχρι τον πρώτο όροφο στο νερό έχουν θέμα στατικότητας», λέει ο Παναγιώτης Καρύδης.

«Παράλληλα, αποτελούν μια υγειονομική βόμβα
ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ

1 σχόλιο:

  1. 1688upx com เข้า สู่ ระบบ วิธีการเข้าถึงและตะลุยโลกของโอกาสออนไลน์ที่ไม่เหมือนใคร คู่มือครอบคลุมนี้จะนำคุณผ่านกระบวนการขั้นตอนอย่างละเอียด PGSLOT เพื่อให้คุณมีความเชี่ยวชาญ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...