Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου 2023

ΦΟΝΙΚΕΣ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ: ΕΧΟΥΝ ΑΦΕΘΕΙ ΣΤΟ ΕΛΕΟΣ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ – ΑΓΡΟΤΕΣ ΚΑΙ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ ΜΕΤΡΟΥΝ ΤΙΣ ΠΛΗΓΕΣ ΤΟΥΣ – ΟΙ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΤΟΥΣ “ΘΕΡΙΖΟΥΝ” ΚΑΙ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΗΓΕ ΝΑ ΤΑΞΕΙ ΠΑΛΙ ΛΑΓΟΥΣ ΜΕ ΠΕΤΡΑΧΗΛΙΑ ΣΤΗ ΔΕΘ – ΠΟΣΟ ΑΚΟΜΑ ΜΑΥΡΟ, ΘΛΙΨΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ;








Εκτεταμένες καταστροφές στην πρωτογενή παραγωγή της Θεσσαλίας άφησαν πίσω τους οι πλημμύρες από την καταιγίδα Daniel. Σύμφωνα με εκτιμήσεις οι πλημμύρες που προκλήθηκαν είχαν ως αποτέλεσμα να «καλυφθούν» με νερό και λάσπη σχεδόν 750.000 στρέμματα, κυρίως σε πεδινές περιοχές.

Ακόμη, σύμφωνα με δήλωση του Δημήτρη Μπιλάλη στο ΑΠΕ, «πολλές από αυτές τις περιοχές όμως δεν είναι καλλιεργήσιμη γη, είναι βιομηχανικές εκτάσεις, αστικές κ.α.». Οι εκτάσεις που έχουν υποστεί κάποιου είδους ζημία ανέρχονται 600.000-650.000 στρέμματα και αφορούν καλλιέργειες όπως είναι το βαμβάκι, η βιομηχανική ντομάτα, το καλαμπόκι, η μηδική κ.α..
Το μέλλον της ζωικής παραγωγής

Μεγάλο πλήγμα δέχθηκε και η ζωική παραγωγή της Θεσσαλίας, όπου πολλοί κτηνοτρόφοι έχουν δει το ζωικό τους κεφάλαιο να έχει καταστραφεί ολοσχερως. Σύμφωνα με τα στοιχεία από τον ΕΛΓΑ, μέχρι την Παρασκευή το απόγευμα οι δηλωμένες απώλειες σε αιγοπρόβατα ανέρχονται σε 67.041, στα βοειδή σε 5.698, στα μελισσοσμήνη σε 47.666, στους χοίρους σε 20.097 και στα πτηνά σε 126.416. Μέχρι το ίδιο διάστημα οι αρμόδιες υπηρεσίες είχαν συλλέξει και διαχειριστεί (σ.σ. υγειονομική ταφή ή καύση) 29.786 νεκρά αιγοπρόβατα, 16.105 χοίρους, 72 βοοειδή και 49.300 πτηνά.

Όπως ανέφεραν στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, «το μεγαλύτερο πρόβλημα σε όλη αυτή τη διαδικασία είναι η προσέγγιση των σημείων όπου βρίσκονται τα νεκρά ζώα, μιας και οι δρόμοι που οδηγούν στις περισσότερες κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις έχουν καταστραφεί, ενώ το περιβάλλον όπου γίνονται οι επιχειρήσεις είναι συνεχώς μεταβαλλόμενες, μιας και η στάθμη του νερού παρουσιάζει διακυμάνσεις από περιοχή σε περιοχή».



«Θα αργήσει να επανέλθει η ζωϊκή παραγωγή στους πρότερους ρυθμούς»
ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...